Voice Dialogue

Van speelbal naar speelruimte

Voice Dialogue is een effectieve manier om zicht te krijgen op wat binnenin je leeft. Deze manier van werken kan ingezet worden bij elke begeleidingsvraag.

“Vooruit, nog 1 zo’n lekker koekje.”
“Blijf af, je zou toch meer op je lijn gaan letten!”

“Ik ken het hier nu wel, ik wil wel eens ergens anders werken.”
“Maar je bent gehecht aan de mensen hier; en de werkplek is lekker vertrouwd.”

“Nou heb ik weer mijn mond niet opengedaan, terwijl ik het er niet mee eens was.”
“Gelukkig niet zeg, je komt al gauw zo drammerig over.”

Iedereen heeft verschillende gedachten, stemmingen, overtuigingen en verlangens in zich. Meestal is een deel daarvan je zeer vertrouwd: dat zijn de delen in jezelf die de boventoon zijn gaan voeren, waarmee je je bent gaan identificeren en waardoor je ook gekend wordt door anderen. Van andere aspecten ben je je minder of niet bewust. Ze zijn misschien ondergesneeuwd geraakt, of zitten mokkend of stilletjes in een hoekje. Soms komen ze tevoorschijn en word je overvallen door een onverwachte reactie van jezelf, een emotie of kracht. Dan sta je versteld van jezelf.

Voice Dialogue is een methode om je innerlijke stemmen aan het woord te laten. De begeleider gaat met verschillende `ikken’ in gesprek, uitnodigend en zonder te oordelen. Je voelt zo dat iedere kant van jou een eigen waarneming, gedrag en energie heeft. Door deze `personages’ in alle openheid toe te laten en te ontmoeten, ontdek je je eigen innerlijke rijkdom. De stemmen krijgen een plaats, je leert herkennen wie er ‘aan het woord’ is. Je merkt dat je niet met één`ik’ samenvalt, maar dat je je verschillende kanten kunt managen. Daardoor vergroot je je keuzemogelijkheden en je krijgt meer grip krijgt op je communicatie- en relatiepatronen.

Voice Dialogue geeft inzicht in je gedrag en de motieven die daaraan ten grondslag liggen en kan gebruikt worden voor persoonlijke ontwikkeling en voor coachvragen. Het is een speelse, respectvolle en diepgaande manier van werken. Het resultaat is dat je je niet langer speelbal hoeft te voelen van de kakofonie in je hoofd of van die ene stem die het hardst roept, maar je ervaart een speelruimte waarin jij bewust keuzes maakt.