Leiding geven aan anderen

Wat is goed leiderschap anno 2011? Dit is het onderwerp van een enorme hoeveelheid artikelen, boeken, documentaires en conferenties. Als daaruit een ding naar voren komt is het dit: leiderschap staat of valt met de persoon die leiding geeft. Een open deur, en tegelijk een prachtige puzzel. Want wat is goed leiderschap dan, met wie jij bent en in jouw situatie?

Natuurlijk moet een leider over een aantal leiderschapsvaardigheden en -inzichten beschikken, maar inzicht in je eigen persoon is van het grootste belang. Een organisatie is niet gebaat bij een leider die hoofdzakelijk haantje-de-voorste-gedrag of slachtofferschap vertoont, angsthazerij of ijdeltuiterij. Het kennen en herkennen van je lichte en je donkere kanten, jezelf daarin accepteren en managen – het is beslist niet simpel, maar je bent zelf de basis van waaruit je leiding geeft. Zelfkennis en zelfontwikkeling zijn dan ook onontbeerlijk.

Je kunt prima over jezelf als leider leren door dilemma’s binnen de organisatie onder de loep te nemen. Vraagstukken over hoe je lastige situaties aan kunt pakken, hoe je bepaalde personen kunt benaderen. Of hoe je om kunt gaan met heersende ideeën die je in de weg zitten. Mensen hebben voorstellingen van hoe een goed leider eruit ziet en zich gedraagt, en die hoeven niet te stroken met de manier waarop jij leiding wilt geven. Maar je kunt ook last hebben van beelden in je eigen hoofd over hoe je je zou moeten gedragen, beelden die je belemmeren om voor jezelf en je taak te gaan staan.

Misschien denk je dat je het te druk hebt om over dit soort vragen na te denken. De kans is echter groot dat het verdiepen van zelfinzicht je tijd, energie en meer werkplezier oplevert. Gun dat jezelf!

De bijeenkomsten worden in aantal en werkwijze afgestemd op jouw vraag.